Όσπρια -Φακές

Όσπρια -Φακές

Τα όσπρια βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, για αυτό προτείνετε  η συχνή και καθημερινή κατανάλωσή τους.

Κυκλοφορούν σε κόκκινες, καφέ, μαύρες και πράσινες ποικιλίες.

Περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, φυτικών ινών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Οι φακές σε αντίθεση με τα άλλα όσπρια δεν απαιτούν να τις μουλιάσετε για αρκετές ώρες και μπορούν να μαγειρευτούν σε  30 λεπτά.
Οι φακές αποτελούν ιδανική επιλογή για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή και μπορείτε να τις εντάξετε στη διατροφή σας με τους εξής τρόπους:
Ως σούπα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να τις μαγειρέψουμε είναι με την  παραδοσιακή και θρεπτική σούπα.
Ως σαλάτα. Μπορείτε να προσθέσετε τις φακές σε σαλάτα μαζί με λαχανικά της επιλογή σας ανάλογα την εποχή
Ως φακόρυζο.  Ο συνδυασμός με ρύζι  αποτελεί μία ιδανική επιλογή και μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό μίας πηγής ζωικής πρωτεΐνης π.χ κοτόπουλο, μπιφτέκι, ψάρι.
Ως μπιφτέκι φακής. Τα μπιφτέκια φακής είναι εξαιρετική ιδέα για να εντάξετε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών.