Διατροφική αξία των Οσπρίων

Διατροφική αξία των Οσπρίων

Η κατανάλωση των φασολιών είναι απαραίτητη καθώς αποτελεί έναν διατροφικό «θησαυρό» και έχει αρκετά οφέλη για την υγεία.
Τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ). Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα φασόλια είναι μια άριστη εναλλακτική λύση με χαμηλά λιπαρά και μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελούν καλή επιλογή για τους φυτοφάγους όταν γίνονται με σωστούς συνδυασμούς.

Τα πιο σημαντικά  διατροφικά χαρακτηριστικά είναι :

  • άφθονη πηγή φυτικών ινών (διαλυτές και αδιάλυτες)
  • καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυλλικού οξέος
  • χαμηλά σε νάτριο
  • μηδενικά σε χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος
  • πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, σεληνίου, χαλκού, ψευδαργύρου, φωσφόρου και μαγγανίου
  • πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
  • εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως οι φυτοστερόλες και οι πολυφαινόλες
  • τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δεν αυξάνει γρήγορα την γλυκόζη μετά το γεύμα σου)
  • πηγή ανθεκτικού αμύλου : είδος υδατάνθρακα που προσφέρει την βέλτιστη εντερική υγεία