Χούμους – η διατροφική του αξία

Χούμους από ρεβίθια

Χούμους – η διατροφική του αξία

Το χούμους είναι ένα τρόφιμο της Μέσης Ανατολής που χρησιμοποιείται συνήθως ως άλειμμα ή ως σάλτσα παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά , καλά λιπαρά οξέα και σύνθετους υδατάνθρακες.

Το λίπος στο χούμους είναι ένας συνδυασμός πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπιδίων, που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το ταχίνι ή την πάστα σουσαμιού. Και τα δύο αυτά λίπη προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την λειτουργία της καρδιάς.

Τα ρεβίθια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χούμους είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Αν και τα όσπρια δεν είναι μια υψηλής βιολογικής αξίας πηγή πρωτεΐνης από μόνα τους, όπως πολλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, γίνονται πλήρη.

Το χούμους είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων, λόγω των ρεβιθιών. Αν και η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι σχετικά χαμηλή ανά μερίδα, το χούμους μπορεί ακόμα να αυξήσει το κορεσμό σε ένα γεύμα, χάρη στο συνδυασμό ωφέλιμων λιπαρών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών.