Ρύζι

Ρύζι

Ρύζι

Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη και ένα από τα πιο εύκολα μαγειρικά υλικά.Υπάρχουν πολλοί τύποι ρυζιού και κάθε συνταγή απαιτεί διαφορετικό τύπο.
  • Ρύζι Γλασέ- το χρώμα του είναι λευκό Ιδανικό για Σούπες τις κάνει πιο πηχτές, διαφορά γλυκά ,όπως το ρυζόγαλο, αλλά και για σουσι
  • Ρύζι Καρολίνα – Έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά τα λίπη και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για πιλάφι που δεν θα στραγγιστεί. Ιδανικό για πιλάφι χυλωμένο, για γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια για ρύζι με κρέας στο φούρνο, γεμιστά, γαμοπίλαφο κλπ . Το πιλάφι με Καρολίνα είναι καλύτερο να σερβιριστεί αμέσως αφού μαγειρευτεί. Αν μείνει, μπορεί να λασπώσει, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος έχει μεγάλο βαθμό διόγκωσης και συνεχίζει να φουσκώνει. Γι’ αυτό καλό είναι να το μαγειρεύουμε λίγα λεπτά προτού το καταναλώσουμε.
  • Ρύζι Νυχάκι- ιδανικό  αν μας αρέσει το πιλάφι να μην είναι ούτε σπυρωτό ούτε χυλωμένο.
  • Ρύζι Parboiled ή bonnet . Είναι προβρασμένο με υποκίτρινο χρώμα και το σχήμα του είναι μακρύσπερμο.
    ιδανικό για πιλάφι, σαλάτες και για κάθε συνταγή, λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό.
  • Ρύζι καστανό – Στο ρύζι αυτό κατά την επεξεργασία δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.  Προσθέτουμε αρκετά μπαχαρικά στο μαγείρεμα για να τονίσουμε τη γεύση του. Γίνεται πολύ νόστιμο όταν τηγανίζεται ή βράζεται. Ταιριάζει σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό σε θαλασσινά.
  • Ρύζι Basmati Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο, αρωματικό ρύζι. Ιδανικό για πιλάφι και εξωτικές γεύσεις.